Međunarodni "Dječji tjedan" - Dječji memorandum roditeljima

Objavljeno u Novosti

Poštovani roditelji!

Svake godine prvi puni tjedan u mjesecu listopadu obilježava se međunarodni "Dječji tjedan". U tom periodu pokušava se diljem svijeta ukazati na poštivanje dječjih prava i osiguravanje zadovoljavanja dječjih potreba. 

Republika Hrvatska potpisnica je Deklaracije o dječjim pravima i Konvencije o dječjim pravima. Deklaracije i konvencije su samo zakonski akti koji su važni, a za rast i razvoj svakog djeteta najvažnija je obitelj i okruženje u kojem dijete živi, raste, igra se, druži se s vršnjacima.

Potrebe djeteta okosnica su odgojno – obrazovnog rada u našoj ustanovi, s namjerom da taj rad bude kvalitetna nadopuna obiteljskom odgoju. Ova činjenica je vrlo važna jer vaše dijete provodi jedan dio djetinjstva i odrastanja u našem vrtiću.                                            

Cilj nam je ovim tekstom ukazati na neke važne činjenice za rast i razvoj svakog djeteta.

Stručnjaci kažu da su prve tri najvažnije, ali ZAŠTO PRVE 3?

Prve godine djetetova života u velikoj mjeri utječu na to koliko će djeca biti uspješna u životu, od dobrog zdravlja i snalaženja u školi do osjećaja samopoštovanja i socijalnih vještina. Mozak malog djeteta razvija se nevjerojatnom brzinom, a živčane veze koje su u tom razdoblju potaknute interakcijom s najbližim osobama ostaju trajno i za cijeli život.

U prvim godinama definira se i opća emocionalna stabilnost te osjećaj povjerenja prema drugim ljudima, što čini osnovu svih kasnijih važnih odnosa s vršnjacima, odraslima, partnerom, pa čak i prema vlastitoj djeci. Tako je vrijeme intenzivnog razvoja djece ujedno i vrijeme velikih prilika za svako dijete, ali i razdoblje kada je te prilike moguće upropastiti.

Loše prve godine života vidljive su kasnije u osjećaju nezadovoljstva s vlastitim životom, poremećenim odnosima s drugim ljudima, otežanom učenju, poremećajima u prehrani, stopama nasilja, ovisnostima i drugim osobnim i društvenim problemima. Iako svako dijete slijedi svoj ritam razvoja, iz brojnih istraživanja znamo da je razvoj najbrži upravo u razdoblju do treće godine života.

Mala djeca u vremenu od prve tri godine života najčešće žive u privatnosti svojih obitelji i u potpunosti su ovisna o odraslim osobama. Presudne su vještine roditelja pri odgajanju djece, davanju emocionalne podrške poticanju razvoja i komunikacije s djetetom. Iz sveg navedenog logično je zašto su prve 3 najvažnije.

ZADATAK svih nas i vas je vrijeme koje provedemo s djecom učiniti što kvalitetnijim, obogatiti ga dobrim odnosima, vodeći računa uvijek o potrebama i pravima djece, a Dječji tjedan treba biti samo mali podsjetnik na taj zadatak.

Zato: PROČITAJTE „Dječji memorandum roditeljima“ i sjetite se da smo svi mi bili djeca.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
Br. Tip Opis datoteke Veličina Preuzimanje
1. DJEČJI MEMORANDUM RODITELJIMA 80 KB

Pratite nas na Facebook-u i Twitter-u!